Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Az extasy teljesen biztonságos"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb éles bírálatokat váltott ki Észak-Wales rendőrfőnöke, aki egészen sajátságos elveket vall a kábítószerekkel kapcsolatban - és ezt mindig nyilvánosságra is hozza. Most például kijelentette, hogy az extasy "kevésbé veszélyes az aszpirinnél".

Richard Brunstrom tavaly formálisan is azt javasolta a brit belügyminisztériumnak, hogy legalizálja a kemény kábítószereket, többek között a heroint és a kokaint. A kormányzat nemet mondott, a főrendőr azonban nem adja fel: a BBC rádió 4-es csatornájának nyilatkozva megismételte, hogy a tilalom nem működik. "Csak arra jó, hogy milliárdokat keressenek vele a bűnszövetkezetek."

Brunstrom szerint az illegalitásba száműzött kábítószerek legalizálása elkerülhetetlen, és szerinte erre legkésőbb tíz éven belül sor is kerül majd.

Kifejtette azt is, hogy néhány betiltott kábítószer kevésbé veszélyes, mint a mindennap használt gyógyszerek, például az aszpirin. "Az extasy rendkívül biztonságos szer - kevésbé veszélyes az aszpirinnál, a dohánynál és az alkoholnál, pedig ezek mindegyike szabadon hozzáférhető."

A belügyi tárca adatai szerint 1996 óta 200-nál többen haltak meg extasy fogyasztása miatt, a British Medical Journal tavalyi cikke szerint pedig minden kétezredik első kábítószer fogyasztó halálos veszélyben van a szer miatt.

"Az extasy figyelmeztetés nélkül képes gyilkolni, és gyilkol is - nincs biztonságos adag" - zárta ki ismét a szer legalizálását a belügyminisztérium szóvivője.

A kábítószerekkel kapcsolatos véleménye miatt sokan követelik az illetékesektől Brunstrom elbocsátását. Tavaly háromezernél többen írták alá azt a petíciót, amely az eltávolítását követeli az észak-walesi rendőrség éléről.