Miért viccesebbek a férfiak, mint a nők?

Infostart
2007. december 22. 09:59
A kutatók kiderítették, miért van az, hogy a férfiak fogékonyabbak a humorra, mint a nők. Szerintük ennek hormonális okai vannak.

A férfiak természetüknél fogva többet viccelnek, mint a nők. A vicceik is különbözőek, általában több agresszivitást tükröznek, mint a nők poénjai.

A kutató szerint ennek magyarázata az egyik férfi nemi hormonban rejlik. A jelenség semmi mással nem magyarázható, mint a tesztoszteronnal - jelentette ki Sam Shuster professzor, a nagy-britanniai Norwich University Hospital professzora.

A tesztoszteron a nemi aktivitáson kívül a férfiakra jellemző határozottságért, döntőképességért, magabiztosságért is felelős. Hiányában fokozott ingerlékenység, a külső változásokhoz való alkalmazkodás romlása jelentkezhet.

A hormon egyébként mindkét nem tagjainak szervezetében termelődik, de nem azonos mértékben. A férfiaknál a herében termelődik, a nőknél pedig a mellékvesében és a petefészekben.

Ez a hormon felelős a nemi vágy kialakulásáért, de az agresszióért is. De szerepe van az önbizalom és a koncentrálás képességének kialakulásában.