eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla

Czeizel Endre elárulja, mi a hosszú élet titka

Szombattól a brit királynő lesz a valaha élt legidősebb angol uralkodó. II. Erzsébet üknagyanyját, Viktóriát előzi meg, aki 1901. január 22-én hunyt el. Viktória ekkor 81 éves volt; ezt szárnyalhatja túl a királynő. De vajon királynőnek kell-e lenni ahhoz, hogy valaki ilyen szép kort éljen meg? Erre válaszolt az InfoRádióban Czeizel Endre genetikus.

Az életkort csak egyharmad részben határozzák meg az életkörülmények - véli a szakember, rámutatva arra: nem csak azok élhetnek meg szép kort, akik mindig a legjobb minőségű ételeket fogyasztják vagy akiknek az egészségi állapotát rendszeresen ellenőrzik, és a legkisebb betegségből is azonnal kigyógyítják őket.

Kétharmad részt a genetika a döntő. Ha valaki arra kíváncsi, vajon milyen életkorra számíthat, érdemes szemügyre vennie a saját családfáját.

Mint mondta, Francis Galton, az emberi örökléstan megteremtője szerint egy ember életkorának előrejelzéséhez átlagot kell vonni a szülők korából, és hozzá kell adni három évet.

Darwin unokatestvére, az 1800-as években élt kutató ugyanis úgy vélte: az egyes generációk ennyivel élik túl az elődjüket.

II. Erzsébet édesanyja 101 évig élt, így a királynő jó géneket örökölt, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy sorra dönti meg elődei rekordjait.

Bár a környezet és az életkörülmények a genetikához képest kisebb súlyúak, mégsem hagyhatók figyelmen kívül.

Czeizel Endre rámutatott: Budapesten például egy Rózsadombon született ember hét évvel hosszabb életre számíthat, mint egy józsefvárosi.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×