Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A karácsony előtti hét mindenre jó, csak a munkára nem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz nappal karácsony előtt a dolgozók sokasága fejezi be a munkát. Ez nem azt jelenti, hogy hétfőtől szabadságra mennek, csupán azt, hogy az ünnepek előtti utolsó héten már nem csinálnak semmit.

Nagy-Britanniában egy kutatás kimutatta, hogy a karácsony előtti utolsó héten csökken a dolgozók stressz-szintje, növekszik a munkahelyi ugratások száma, ezzel egy időben pedig egyre hullámzóbb a munkavállalók produktivitása.

Mindez nagyon egyszerűen magyarázható: a dolgozók, bár ilyenkor is bemennek a munkahelyükre, szinte semmit nem csinálnak.

Látszólag eleget tesznek ugyan a reggeltől délután ötig tartó szokásoknak, mégis ilyenkor valahogy hosszabbak az ebédszünetek, több pletykát tud meg az ember a kollégáiról és egyre többen ugranak ki egy rövid időre a munkahelyükről, hogy gyorsan megvegyenek valamit.

Ilyenkor minden harmadik ember mentálisan kikapcsol, munkaadója szempontjából ez olyan, mint ha ott sem lenne.

Az emberek, ha bent is vannak az irodában, vagy a következő évi nyaralásukat tervezik, vagy az előző esti kiruccanást pihenik ki, ugyanis az is kimutatható, hogy decemberben az emberek lazábban élik életüket és több szabadidős programot iktatnak be.

A munkahely az információforrások és a telefon elérhetősége miatt arra is kiváló, hogy az ember megszervezze következő partiját.

Sokan gondolják úgy: most kell megtervezni a januári síelés helyszínét, vagy ilyenkor kell az internetes csomagküldő szolgálatok kínálatát átböngészni.

Egy felmérésből kiderült az is, hogy a harmada azoknak, akik dolgoznak a jövő héten, már előre tervezik, hogy legalább egyszer később mennek be a munkahelyükre.