eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A fogyáshoz egymagunkban kevesek vagyunk

Egy friss felmérés szerint az egyén törekvései a fogyásra, azaz a diétás étkezés vagy a testedzés, önmagukban kevesek a sikerhez. A fölös kilók leadásához ennél sokkal több kell.

Napjainkban egyre több a túlsúlyos vagy az elhízott ember. Nagy-Britanniában a felnőtt lakosságnak már csaknem a negyede tartozik a problémásabb, elhízott kategóriába, és az adatok azt mutatják, hogy arányuk belátható időn belül elérheti az 50 százalékot is.

Egy londoni kutatócsoport ezért megvizsgálta, melyek azok a tényezők, amelyek okolhatók az elhízásért.

Rájöttek, hogy a probléma sokkal összetettebb annál, ahogyan azt sokan gondolják. Az elhízás nem kizárólag az egyén hibája, abban társadalmi problémák is közrejátszanak.

A reklámok, a munkakörülmények és a várostervezés is okolható

Kiderült, hogy a munkakörülmények, az élelmiszerre fordítható összeg nagysága, de még olyan körülmények is, mint a várostervezés, közrejátszanak abban, hogy a lakosság elhízott-e.

Szintén nem elhanyagolható, hogy az emberek az ennivalót már nem kis, családias üzletekben szerzik be, hanem hatalmas, személytelen bevásárlóközpontokban, ahol semmilyen tanácsot nem kapnak, viszont számtalan hirdetés csábítja őket gyakran szükségtelen élelmiszerek megvételére.

Ezekben az ételeket gyakran hatalmas adagokra porciózzák, és az akciókkal arra ösztönzik az embereket, hogy minél nagyobb mennyiségben vegyék meg az ennivalót.

A tanulmány készítői bírálták a modern várostervezést is, amely a sétálás helyett arra kényszeríti az embereket, hogy autóba üljenek.

A kutatók pozitív példaként hozták fel Norvégiát, ahol részletesen feltüntetik az élelmiszerek tápanyagtartalmát, és olyan mesterségesen kialakított árakat alkalmaznak, amelyek az egészségesebb élelmiszerek megvételére ösztönzik az embereket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×