A vasút tanácsa: Ne utazzon az ünnepek idején!

Infostart
2007. december 14. 20:00
Az év végi ünnepek idején sokan kelnek útra, hogy meglátogassák a távolabb élő rokonokat és barátokat, Nagy-Britanniában azonban jobban teszik, ha idén otthon maradnak. A vasút december végére annyi felújítást ütemezett be, hogy a közlekedés szinte leáll, miközben a repülőtereket sztrájk béníthatja meg.

"Ne utazzon karácsony és szilveszter között. Ez nem jó időszak az utazásra" - üzente az Egyesült Királyság egyik személyszállító vasúti cége, a Virgin.

A vállalat arra hivatkozik, hogy ekkorra ütemeztek be számos felújítási munkát, amelyek különösen a London és Skócia közötti forgalmat bénítják majd meg.

Az utasoknak nemcsak arra kell felkészülniük, hogy kevesebb vonat közlekedik majd - azok is jelentős késéssel -, hanem arra is, hogy a lezárt vonalszakaszok között busszal szállítják az embereket. Ez amellett, hogy kényelmetlen, sokkal többe is kerül.

Az utasok érdekvédelmi szervezete, a Passenger Focus főtitkára úgy fogalmazott: "Ez nagyon frusztráló, de évről-évre ez történik, a vasúttársaságok mindig túl későn értesítik az utasokat.

A közlekedési gondokat fokozhatja - és a Nagy-Britanniába utazó magyarokat is érintheti -, hogy a nyugdíjvita miatt sztrájkkal fenyegetőznek a repülőtéri alkalmazottak.

Ha a mintegy 5.500 reptéri tűzoltó, biztonsági őr, karbantartó és adminisztratív dolgozó nem veszi fel a munkát, akkor megbénulhat Heathrow, Gatwick, Stansted, valamint a southamptoni, a Glasgow-i és az Edinburgh-i légikikötő forgalma is.