Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hihetetlen, de igaz: Izlandon a legjobb élni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izland vezeti az ENSZ életminőség-felmérését, melyen Magyarország egy helyet visszacsúszva 36. A sereghajtók mindegyike afrikai ország.

A legjobb és legrosszabb életkörülményű országok között negyvenötszörös a különbség. Az egy főre jutó nemzeti termék Luxemburgban a legmagasabb, évi 60 228 dollár - azaz 10,37 millió forint.

A felmérés szerint a legtöbb országban nőtt az életszínvonal az elmúlt harminc évben, tizenhatban azonban alacsonyabb, mint 1990-ben.

Az eddig listavezető Norvégiát az ENSZ életminőség-felmérése szerint idén megelőzte Izland, igaz, a 2001 óta élen álló skandináv ország csak minimális különbséggel maradt le.

A harmadik helyen álló Ausztráliát Kanada és Írország követi az emberi fejlettségi indexben, míg az Egyesült Államok az előző évi nyolcadik helyéről a tizenkettedikre csúszott vissza.

Magyarország a 36. helyen szerepel a listán, vagyis egy hellyel csúszott hátrébb tavalyhoz képest.

A 177 országot vizsgáló felmérés sereghajtói ismét az afrikai országok voltak, az utolsó helyen Sierra Leone található. Az afrikai országok közül tízben még mindig katasztrofálisak az életkörülmények: ötből két gyerek például nem éri meg a 40 éves kort.

A legrövidebb élettartamra, 40,3 évre a zambiaiak, a leghosszabbra, 82,3 esztendőre pedig a japánok számíthatnak.