Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tízmilliókat érhetnek a díva szerelmes levelei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövő héten árverezik el Milánóban Maria Callas emléktárgyait. A Sotheby\'s reményei szerint az operalegenda szerelmes leveleiért, amelyeket Giovanni Battista Meneghininek írt, akár 70 ezer eurót (17,6 millió forintot) és kész lehet fizetni egy gyűjtő.

Milánóban már bemutatták az árverésre kerülő emlékeket: dísztárgyakat, alkalmi ruhákat, kottákat és fényképeket, amelyeken az egykor világszerte ünnepelt operaénekesnő hírességek, például John F. Kennedy amerikai elnök táraságában látható.

A tárgyak Giovanni Battista Meneghini hagyatékából valók; az olasz iparmágnás tíz éven keresztül volt Maria Callas férje. A pár 1947-ben találkozott, és két évvel később kötött házasságot; akkortól Meneghini lett Callas menedzsere. Callas 1959-ben Arisztetelész Onaszisz görög hajómágnásért hagyta ott Meneghinit.

Az összesen 330 tétel december 12-én kerül kalapács alá. Van közöttük például egy metronóm, egy ezüst kupa, amelyet Callas Kennedy elnöktől kapott ajándékba. Elárverezik Meneghini naplóját is, amelyben beszámol a válásról; ennek 1500 euró a kikiáltási ára.

"Ezt nem kaphatja meg más"

A Sotheby's szerint hatalmas érdeklődés előzi meg az árverést. "Sorra érkeznek a telefonok a fanatikus Callas rajongóktól. Sokan szólnak: ne felejtsék el, hogy ez vagy az a tárgy nem lehet másé, csak az enyém" - árulta el az aukciós ház munkatársa, Iris Fabbri.

Callas New Yorkban született, de karrierjét Olaszországban alapozta meg. Még ma is azt állítják róla, hogy ő volt az opera első igazi dívája. Szívroham következtében halt meg harminc éve.

Legutóbb 2004-ben, Genfben árverezték Callas tárgyait, akkor az ékszereit - hatalmas sikerrel: a 11 felkínált tárgy a becsült értéke háromszorosán kelt el. A legmagasabb áron a díva egyik 11,7 karátos gyémántgyűrűjét ütötték le: ezért 397500 dollárt fizetett új tulajdonosa.