Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az sem jó, ha valaki későn veszíti el a szüzességét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egészségügyi problémákat okozhat, ha valaki túl korán kezdi a szexuális életet, de az is, ha túl későn veszíti el a szüzességét - állapították meg amerikai kutatók. Vizsgálatuk eredménye megkérdőjelezi a szexuális absztinenciára vonatkozó nevelés sikerességét.

A Columbia Egyetem kutatói 8000 amerikait vizsgáltak meg, és megállapították, hogy azokat, akik viszonylag korán kezdték a szexuális életet, jobban veszélyeztetik a nemi úton terjedő betegségek, mert általában több a partnerük, és hajlamosabbak részegen kapcsolatba bonyolódni.

Ez nem meglepő, az azonban már érdekesebb, hogy a szexuális funkciózavarok ugyanolyan mértékben veszélyeztetik azokat is, akik "későn" veszítik el a szüzességüket. Főleg a férfiakra igaz ez, akiknek nehézséget jelent az erekció fenntartása, illetve az orgazmus elérése.

Azt viszont nem sikerült kideríteni, mi okozza a szexuális diszfunkciót mindkét csoportnál - ismerte el a kutatást vezető Theo G. M. Sandfort. A kutatás azonban "csak részben támasztja alá" az önmegtartóztatást szorgalmazó amerikai kormányzati politikai helyességét.

Sandfort szerint a szüzesség viszonylag kései elvesztése valószínűleg azért jelenthet egészségügyi veszélyt, mert "gátolja az érzelmi, a kognitív és a kapcsolatteremtő képességek megfelelő fejlődését, márpedig ezekre szükség van a kielégítő szexuális működéshez, és általában ahhoz, hogy az ember jól érezze magát".

A vizsgált személyek átlagosan 17-18 éves korukban veszítették el a szüzességüket. Azokat tekintették "túl fiatalnak", akik 14, és azokat "túl öregnek", akik 22 évesen kezdték a szexuális életet.