Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Házasodni akar? Ültessen fát!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak akkor kapnak engedélyt a házasságkötésre a jávai Sragen régióban élők, ha vállalják, hogy elültetnek öt facsemetét. Nekik kell megvenniük a csemetéket is, vagy ha nem hajlandóak a kétkezi munkára, 25 ezer rúpiát (460 forintot) kell fizetniük.

A válni készülőknek is részt kell venniük a programban, csak nekik mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk: 25 facsemetét kell ültetniük, vagy kifizetni 40 ezer rúpiát "megváltásként".

A helyi illetékesek szerint az akció célja, hogy hozzájáruljanak a globális felmelegedés lassításához. A csemetéket vagy az ültetés költségeit akkor kell a jegyeseknek átadniuk az illetékeseknek, amikor bejelentkeznek az anyakönyvvezetőhöz.

"A pénzt kizárólag fásításra használjuk majd, méghozzá azon a környéken ültetünk belőle facsemetét, ahol a pár lakik" - ígérte Sragen közigazgatási vezetője, Untung Wiyono.

Indonéziában több fásítási akciót is kezdeményeztek az utóbbi hónapokban, elsősorban a hétfőn Balin kezdődött ENSZ klímakonferenciához kapcsolódóan. Novemberben kitűzték a célt, hogy egyetlen nap alatt 80 millió csemetét kell elültetni - ahhoz az akcióhoz Susilo Bamband Yudhoyono elnök is csatlakozott.

A fásítással az ország igyekszik megnyugtatni a környezetvédő csoportokat is, amelyek szerint Indonézia túlságosan gyorsan pusztítja az erdőket, s ezzel nagymértékben hozzájárul a globális klímaváltozáshoz.