Várandós nőknek nem ajánlott halat enni

Infostart
2007. december 3. 11:45
Már a halak húsa sem egészséges. A legfrissebb kutatások szerint a tengerek magas higanytartalma súlyos károkat okoz a halállományban.

Szalóki Tibor gasztroenterológus az InfoRádiónak azt mondta: csak ellenőrzött, lehetőleg édesvízi halakat fogyasszunk, a tengereknek ugyanis mára olyan magas lett a higanytartalma, hogy az már a halak húsában is kimutatható.

A higany az idegrendszert károsítja, ezért a fejlődő magzat számára különösen káros lehet - hangsúlyozta a gasztroenterológus, hozzátéve: főleg a lazacokban mutatható ki a nehézfém, mert ezek a halak járnak ívni a tengerek és óceánok azon részeire, amelyek különösen szennyezettek.

A higany ráadásul nem ürül ki a szervezetből, hanem lerakódik, ezért éveken át fejtheti ki káros hatását.

A szakértő hangsúlyozta: a környezet károsítása sokkal több kárt okoz az emberek számára, mint ahogy azt sokan gondolják. Az óceánokba például a lázmérők és vérnyomásmérők higanya került, ehelyett környezetbarátabb technológiát kellene alkalmazni.

Hanganyag: Boros Panna


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást