Szalóki Tibor gasztroenterológus az InfoRádiónak azt mondta: csak ellenőrzött, lehetőleg édesvízi halakat fogyasszunk, a tengereknek ugyanis mára olyan magas lett a higanytartalma, hogy az már a halak húsában is kimutatható.
A higany az idegrendszert károsítja, ezért a fejlődő magzat számára különösen káros lehet - hangsúlyozta a gasztroenterológus, hozzátéve: főleg a lazacokban mutatható ki a nehézfém, mert ezek a halak járnak ívni a tengerek és óceánok azon részeire, amelyek különösen szennyezettek.
A higany ráadásul nem ürül ki a szervezetből, hanem lerakódik, ezért éveken át fejtheti ki káros hatását.
A szakértő hangsúlyozta: a környezet károsítása sokkal több kárt okoz az emberek számára, mint ahogy azt sokan gondolják. Az óceánokba például a lázmérők és vérnyomásmérők higanya került, ehelyett környezetbarátabb technológiát kellene alkalmazni.
Hanganyag: Boros Panna