A legnagyobb ragadozó családfáját kutatják

Infostart
2007. december 2. 08:31
A Kína északkeleti részén működő tigrismenhely szinte valamennyi állatától DNS-mintát vettek, hogy feltárják az állatok között lévő rokoni kapcsolatokat, és elkerüljék a beltenyészetet.

A Harbin egyik elővárosában működő tigrisközpontban több mint 800 szibériai tigrist tartanak, és az idén született körülbelül 100 kölyköt leszámítva valamennyi ragadozótól vettek DNS-mintát, mintegy 200-at pedig már ki is elemeztek.

A park főmérnöke közölte: végső céljuk egy családfa felállítása, amely fontos a genetikai hibákhoz vezető beltenyészet elkerülése érdekében.

A szibériai tigris - a Föld legnagyobb szárazföldi ragadozója - a világ tíz legveszélyeztetettebb fajainak egyike, vadon mindössze mintegy 400 példány él, nagy részük Oroszország területén, Északkelet-Kínában mindössze 10-17.

A szibériai tigris kipusztulásának megakadályozása érdekében Harbinban 1986-ban alapították meg a tigrisközpontot, amelyben már 800-nál is több állat él. Idén több mint száz kölyök született, miközben a létesítés évében csak nyolc.

A szakemberek azt tervezik, hogy a vadonban történő életre történő felkészítés után 620 ragadozót engednek majd szabadon.