Rendeljen vacsorára bálnát

Infostart
2007. november 30. 09:32
Japánban újabban bálnából készült étkeket kínálnak a gyorséttermek. Tokió utcáin megjelentek azok a helyek, amelyek dobozban, házhozszállításra is kínálják a curryvel vagy más ínyencséggel ízesített tengeri finomságot.

A japán kormány nemrég népszerűsíteni kezdte a bálnahúst, arra biztatva az embereket, hogy egyenek többet a tengeri emlősből.

Úgy tűnik, a japánok a növekedő fogyasztással akarják igazolni, hogy bálnavadászaik a nemzetközi tiltakozás ellenére elkezdték az egyre kisebb számban előforduló tengeri állatok gyilkolását.

A japán bálnavadász flotta a hónap elején hajózott ki, hogy csaknem ezer bálnát vadásszon le. Idén először engedélyt kaptak arra is, hogy kifogjanak 50 hosszúszárnyú bálnát, annak ellenére, hogy a faj veszélyeztetett.

Bár nemzetközi egyezmény tiltja a bálnavadászatot, a japánok tudományos kutatásra hivatkozva mégis engedélyezték a cetek levadászását.

A világ közvéleménye azonban ezt felháborítónak tartotta, mondván: ezer bálnát biztos, hogy nem azért vadásznak le, hogy megvizsgálják az állatokat.