Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mire vigyázzunk karácsonykor és szilveszterkor?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A felügyelet nélkül hagyott, lánggal égő gyertya és az adventi koszorú által okozott tüzekre figyelmeztetett a karácsonyi ünnepek előtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az idén december másodikán vasárnap gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangsúlyozta: a téli szünetben felügyelet nélkül otthon tartózkodó gyermekek elől el kell zárni a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, mert ellenkező esetben elképzelhető, hogy nem kellő körültekintéssel akarnak majd csillagszórót vagy gyertyát gyújtani, aminek súlyos következményei lehetnek.

"Komoly tűz keletkezéséhez az is elegendő, ha csak pár percre távoznak a helyiségből, ezért kérjük a lakosságot, hogy a téli időszakban fokozottan vigyázzon a nyílt lángra, gyertyára, csillagszóróra, és soha ne hagyja felügyelet nélkül" - hangsúlyozta Dobson Tibor.

A szóvivő szerint a karácsonyfatüzek elsősorban januárban fordulnak elő, mert a kiszáradt, gyantás fenyőfa már a legkisebb gyújtóhatásra belobbanhat.

Szilveszter idején a petárdák felelőtlen használata okozhat lakás-, erkély- vagy gépjárműtüzet, ha gyúlékony anyagra dobják. Leggyakrabban azonban mégis arc-, illetve kézsérülésekkel jár a petárda gondatlan használata.

Dobson Tibor emlékeztetett arra, hogy tavaly mintegy 40 karácsonyfa és két petárda okozta lakástűzhöz riasztották a hatóságokat.