Megdőlt az emberiség legrégibb tévhite

Infostart
2007. november 30. 20:00
Többet beszélnek a férfiak, mint a nők - különösen bizonyos helyzetekben. A Kaliforniai Egyetem pszichológusa kutatásával az emberiség legrégibb tévhitét oszlatta el.

Campbell Leaper átnézte a tárgyban az 1960-as évek óta végzett kutatásokat, megállapításait pedig a Personality and Social Psychology Review legújabb számában tette közzé.

Egyértelműen kiderült, hogy összességében is valamivel többet beszélnek a férfiak, mint a nők, be bizonyos helyzetekben a különbség a két nem között számottevő. A férfiak sokkal többet jártatják a szájukat olyan helyzetekben, amikor döntést kell hozni, a nők viszont akkor beszélnek többet, ha a gyerekekről vagy a saját életükről van szó.

A magyarázat is egyszerű, és a két nem különböző szocializálódásából fakad: a nők könnyebben tudnak beszélni az érzelmekről, a férfiak pedig a feladataikról. "Természeténél fogva egyik nem sem beszédesebb a másiknál" - foglalta össze tapasztalatait a kutató.

Leaper véleményét támasztja alá egy másik kutatás is, amelynek eredményéről a Science című szaklap számolt be. Ebből kiderül, hogy átlagosan ugyanannyi szót használnak a férfiak és a nők is. (Leaper szerint minden vonatkozó kutatás megállapította, hogy ebben a tekintetben kevesebb a különbség a két nem között, mint a beszédre fordított időt illetően. A férfiak időben többet beszélnek a nőknél.)

A beszédesség attól is függ, hogy valaki a saját neméhez tartozóval trécsel-e. "A férfiak különösen akkor beszélnek sokat, ha nők és férfiak is jelen vannak" - állapította meg Leaper, aki szerint ennek valószínű oka az, hogy a férfiak dominanciára szocializálódtak.