eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Madártollból bonbon - sokkoló dolgokat eszünk

Az aromák és az ízfokozók károsak az emberi szervezetre- állítja a nemrég megjelent "A leves hazudik" című könyv. A mű állítása szerint az Európai Unióban évente 170 ezer tonna iparilag előállított aromát használnak fel - mondta el az InfoRádióban Benda Judit, a könyv fordítója.

Az aromák tulajdonképpen a gyártó gyártási titkaként kerülnek az élelmiszerekbe - hangsúlyozta az InfoRádióban "A leves hazudik" című könyv fordítója.

Benda Judit elmondta: ezeknél az anyagoknál csak azt tüntetik fel, hogy természetes, vagy természet azonos aroma. Ez azonban többféle anyagot is takarhat.

Az "E" betűvel jelölt kiegészítők közé tartoznak a többi között a mesterséges édesítőszerek, a technológiai segédanyagok, az antioxidánsok, a tartósítószerek, az ízfokozók - mondta a szakember, aki szerint általánosságban véve nem lehet különbséget tenni az aromák és az "E" jelölésű kiegészítők között károsságuk alapján, hiszen mindig az egyes anyagokat kell vizsgálni.

Benda Judit hozzátette: gondot jelent, hogy az önmagában esetleg csak kicsit káros anyag hatása a szervezetbe kerülve fokozódhat. Az élelmiszerekben ugyanis nem csak adalékanyagok, hanem szennyeződések is vannak, mint például permetezőszerek maradványai, nehézfémek, ipari szerek maradványai, melyek felerősíthetik egymást, "így megjósolhatatlan lesz a szervezetre gyakorolt hatásuk".

"Egészen elképesztő dolgokból nyernek ki aromákat. Az élelmiszermérnökök szakmája arról szól, hogy miként lehet rossz minőségű alapanyagból is élelmiszert csinálni. Például madártollból bonbont készítenek, vagy létezik a szimulált tojás, amiben tulajdonképpen semmi nincs, ami a valódi tojásra emlékeztetne" - hangsúlyozta InfoRádióban "A leves hazudik" című könyv fordítója, hozzátéve: az sem ritka, hogy eperaromát ausztrál fűrészporból állítanak elő.

Az ilyen aromák a legenyhébb esetben rosszullétet okoznak - mondta Benda Judit, példaként említve a glutaminsavat, amelyet nagyon sok élelmiszerben ízfokozóként alkalmaznak.

"Ez okozza az úgynevezett kínai étterem szindrómát, amikor zsibbadni kezd a tarkónk, kiszárad a szánk, fáj a lábunk és a hátunk" - fogalmazott a fordító, aki szerint ezek az anyagok károsíthatják a magzatot, az örökítőanyagot és rákot is okozhatnak.

"Vissza kellene térnünk anyáink, nagyanyáink konyhájához, amikor még természetes alapanyagokból fűztek. Nem versenyezhetünk a mélyhűtött pizzával és a porlevesekkel, de vajon mennyit ér az egészségünk?" - tette fel a kérdést Benda Judit.

Hanganyag: Boros Panna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×