eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A titkosszolgálat hálája: "Elárultak"

Egy algériai származású, korábban a brit belső elhárításnak dolgozó férfi azt állítja, hogy a hatóságok megszegték a vele kötött megállapodást, és rosszabb elbánásban részesül, mint az általa megfigyelt bűnözők.

A jelenleg 46 éves Reda Hassaine 1994-ben menekült az Egyesült Királyságba, amikor szülőhazájában az iszlám radikálisok irtóhadjáratot kezdtek az újságírók ellen. A férfi halálos fenyegetéseket kapott, egyik barátját pedig agyonlőtték.

Londonba érkezése után több általa ismert algériai szélsőségest is látott az azóta hírhedtté vált Finsbury Park-i mecsetnél, ezért jelentkezett a brit rendőrségnél, hogy informálja a szervezetet a szélsőséges, az al-Kaida számára toborzó Abu Hamza prédikációiról és találkozóiról.

Reda Hassaine kezdetben a rendőrséggel, majd a belső elhárítással (MI5) állt kapcsolatban 1998 és 2000 között, munkájáért havonta mintegy 380 fontot (jelenlegi árfolyamon mintegy 135 ezer forint) kapott.

A férfi szerint a titkosszolgálat megígérte neki, hogy gondoskodnak a biztonságáról, és megkapja a brit állampolgárságot.

Ez azonban máig sem történt meg, ráadásul az iszlám szélsőségesek is a nyomára akadtak. Helyzete hasonló a briteknek dolgozó iraki tolmácsokéhoz, akik nem kapnak menedékjogot Nagy-Britanniában.

Reda Hasseine elmondta: már régen megkapták a brit állampolgárságot azok a szélsőségesek, akikről tudja, hogy számos bűncselekményt követtek el, miközben ő nem utazhat, dolgozhat, élhet normális emberként.

A férfi szerint ügyét azért tették félre, mert korábban nyíltan beszélt a titkosszolgálat működésének gyengeségeiről, amelyek a 2001. szeptember 11-i támadások előtti időszakra voltak jellemzőek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×