Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A karrier átka: többen vállalnak gyermeket 40 éves koruk felett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A negyvenes éveikben gyermeket szülő nők száma szinte megduplázódott az elmúlt tíz év során.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint 1995-ben 13200 nő esett teherbe 40 éves kora felett, míg ez a szám 2005-ben már 23600 volt.

Az adat azt támasztja alá, hogy a nők jelentős része a karriert és a biztos megélhetés elérését a családalapítás elé helyezi, és a partner megtalálására is több időt szánnak, mint korábban.

Az emelkedés mögött ugyanakkor az is állhat, hogy a mesterséges megtermékenyítési módszerek fejlődésével könnyebb teherbe esnie egy 40 évnél idősebb nőnek, mint tíz éve.

A negyven év feletti nőknél a szülések, de az abortuszok száma is emelkedett tíz esztendő alatt.

Miközben ebben a korosztályban többen vállalnak gyermeket, a húszas éveik elején járó nők gyermekvállalási hajlandósága csökkent: 137 ezerről 132 ezerre.

A 20 és 24 év közötti nőkön elvégzett abortuszok száma drámaian emelkedett: közel tízezerrel 53 ezerre. Várhatóan ugyanakkor a katolikus országokból, például Lengyelországból betelepülő fiatal lányok számának emelkedése megállítja, vagy legalábbis lefékezi ezt a tendenciát.

A szülések csökkenése a 25 és 29 év közötti nőknél is számottevő, 213 ezerről 173 ezerre zuhant.

Egy másik korosztályban, a harmincas éveikben járó nőknél jelentős a változás, ám itt növekedés figyelhető meg: 54 ezerről 90 ezerre emelkedett.

A még tiniként, 18 évnél fiatalabb korban teherbe eső lányok száma közel ötezerrel emelkedett az elmúlt tíz év során.