A titkosszolgálat hálája: "Elárultak"

Infostart
2007. november 30. 06:05
Egy algériai származású, korábban a brit belső elhárításnak dolgozó férfi azt állítja, hogy a hatóságok megszegték a vele kötött megállapodást, és rosszabb elbánásban részesül, mint az általa megfigyelt bűnözők.

A jelenleg 46 éves Reda Hassaine 1994-ben menekült az Egyesült Királyságba, amikor szülőhazájában az iszlám radikálisok irtóhadjáratot kezdtek az újságírók ellen. A férfi halálos fenyegetéseket kapott, egyik barátját pedig agyonlőtték.

Londonba érkezése után több általa ismert algériai szélsőségest is látott az azóta hírhedtté vált Finsbury Park-i mecsetnél, ezért jelentkezett a brit rendőrségnél, hogy informálja a szervezetet a szélsőséges, az al-Kaida számára toborzó Abu Hamza prédikációiról és találkozóiról.

Reda Hassaine kezdetben a rendőrséggel, majd a belső elhárítással (MI5) állt kapcsolatban 1998 és 2000 között, munkájáért havonta mintegy 380 fontot (jelenlegi árfolyamon mintegy 135 ezer forint) kapott.

A férfi szerint a titkosszolgálat megígérte neki, hogy gondoskodnak a biztonságáról, és megkapja a brit állampolgárságot.

Ez azonban máig sem történt meg, ráadásul az iszlám szélsőségesek is a nyomára akadtak. Helyzete hasonló a briteknek dolgozó iraki tolmácsokéhoz, akik nem kapnak menedékjogot Nagy-Britanniában.

Reda Hasseine elmondta: már régen megkapták a brit állampolgárságot azok a szélsőségesek, akikről tudja, hogy számos bűncselekményt követtek el, miközben ő nem utazhat, dolgozhat, élhet normális emberként.

A férfi szerint ügyét azért tették félre, mert korábban nyíltan beszélt a titkosszolgálat működésének gyengeségeiről, amelyek a 2001. szeptember 11-i támadások előtti időszakra voltak jellemzőek.