"Még a legerősebb bikák is összeesnek néha a kimerültségtől"

Infostart
2007. november 29. 21:50
Finnyás hímek és agresszív nőstények - az embereknél szokásos szexuális szokásoknak éppen az ellenkezője jellemző a topi antilopokra. A hímeket gyakran olyan erőszakosan zaklatják a párosodni vágyó nőstények, hogy azok egyszerűen összeesnek a kimerültségtől.

Ha a hím antilopok választhatnak párt, általában a csorda legújabb tagjait nézik ki maguknak. Némelyik tehén azonban maga szeret választani, és ilyenkor nem egyszerűen agresszíven "udvarol" a bikának, de fizikai erőszakot is alkalmaz, hogy rábírja a párosodásra.

A topi antilopok furcsa szexuális szokásait Jakob Bro-Jorgensen figyelte meg a kenyai Maszáj Mara Nemzeti Parkban, tapasztalatairól pedig a Current Biology című szaklapban számolt be.

A tehenek mindössze egyetlen napig fogamzásképesek, és a csorda mindössze egyszer verődik össze, egy hónapra. A topi antilopok hagyományos párzó helye a Maszáj Mara Nemzeti Park.

"A bikák gyakran összeesnek a kimerültségtől, olyan sok tehenet kell megtermékenyíteniük" - számolt be Bro-Jorgensen, aki elmondta, hogy egy-egy tehén átlagosan 4 bikával párosodik, de előfordul, hogy akár 12-vel is. Egy-egy partnerrel a tehenek általában 11-szer párosodnak, de megfigyelt olyan párt is, amelyik 36-szor tette meg ezt.

Az eddigi teóriák szerint az állatvilágra is jellemző, hogy a hímek harcolnak a nőstényekért, utóbbiak pedig válogatnak a jelentkezők között. "Nem lehet kizárni, hogy ennek ez ellentéte több állatfajra igaz, mint gondoltuk. Általában a hímek kezdeményeznek, és a nőstények ellenállnak. Váratlan, hogy a topi antilopokra ennek az ellenkezője a jellemző" - hangsúlyozta a kutató.