eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Hátborzongató árverés: százezreket érhet az emberbőrbe kötött könyv

Elárverezik vasárnap azt a könyvet, amely Henry Garnet jezsuita pap kivégzéséről szól, s amelynek a borítóját állítólag az atya bőréből készítették.

Garnet volt az egyik résztvevője annak az összeesküvésnek, amelynek során egy maroknyi katolikus angol nemes Robert Catesby vezetésével fel akarta robbantani I. Jakab királyt - a parlamenttel együtt. Ezért nevezték a puccskísérletet "puskapor összeesküvésnek".

A kalapács alá kerülő könyv címe: "Igaz és teljes beszámoló a néhai legbarbárabb árulók, a jezsuita Garnet és bűntársai elleni perről". Egyesek nem csupán abban biztosak, hogy a könyv borítóját Robert Barker, a király nyomdásza a jezsuita bőréből készítette, de felfedezni vélik rajta a megkínzott pap arcvonásait is.

Barker 1606-ban készítette a könyvet - alig néhány hónappal Garnet kivégzése után. Az árverést a Wilkonson's aukciós ház Doncasterben tartja vasárnap.

Azt nem tudni, mennyit hajlandó fizetni a majdani vevő a könyvért - az ára becslések szerint elérheti az ezer fontot (359 ezer forintot) is.

A könyv ritkaságnak számít - az azonban nem, hogy egy kiadványt elítélt bűnözők bőrébe kötöttek, hangsúlyozta Sid Wilkinson.

Garnet szerepe egyébként nem volt egyértelmű a "puskapor összeesküvésben". A pap annak idején azt vallotta, hogy bár nem vett részt az összeesküvésben, tudott róla. Mivel azonban a részleteket gyóntatás közben tudta meg, nem fedhette fel a titkot. S bár figyelmeztette az összeesküvőket, lebeszélni nem tudta őket a dologról.

Garnetet mindenesetre a bíróság felségárulásban bűnösnek találta, és 1606 májusában kivégezték.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×