Már az anyaméhben megtanulja a gyerek, hogy sportolni jó

Infostart
2007. november 25. 08:59
A terhesség alatt sok testmozgást végző nők gyermekei aktívabbak az átlagnál - mutatta ki a Bristoli Egyetem vizsgálata. Az összefüggés azonban nem biológiai, a gyermekek egyszerűen követik szüleik jó példáját.

A brit szakemberek 5.500, 11-12 éves gyerek mozgási szokásait vetették össze édesanyjuk terhesség alatti aktivitásával.

A szülők ezen a területen is érvényesülő mintaadó szerepéről a kutatást vezető Calum Mattocks elmondta: a kisiskolás évek rendkívül fontosak, ha a szülők ebben az időszakban végeznek rendszeres testmozgást, akkor a gyerekek általában követik a pozitív példát.

A terhesség és a kisiskoláskor között pedig az teremt kapcsolatot, hogy az a nő, aki terhessége alatt sokat mozog, valószínűleg később sem hanyagolja el a testedzést.

Bár az összefüggés nem igazán megrendítő, mégis van jelentősége, amikor az Egyesült Királyságban az utóbbi évtizedben megduplázódott a kövér gyermekek száma, és már minden negyedik kiskorú túlsúlyos, jelentős részben a mozgáshiány miatt.

A szakemberek megvizsgálták azt is, hogy a születés évszakának van-e befolyása a gyerekek aktivitására. Az őszi születés ad némi előnyt, aminek az lehet a magyarázata, hogy ezek a gyerekek kerülnek a legfejlettebben iskolába, így könnyebben szereznek pozitív, megerősítő élményeket. Példa erre az angol válogatott csatársztárja, Wayne Rooney.