eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kitől tanultunk sztrájkolni?

Nem az emberek az egyetlen élőlények, amelyek sztrájkba lépnek, ha komisz bánásmódban részesülnek. A barna kapucinus majmok is ezt teszik.

Atlantai kutatók számoltak be a majomsztrájkról az amerikai tudományos akadémia szaklapjában. A cikk szerint a barna kapucinus majmok, amelyeket korábban megtanítottak arra, hogy játékpénzzel fizessenek az uborkáért, gyakran nem fogadják el a cserét, ha azt tapasztalják, hogy egy másik majom jobban "keres", mert a pénzért cserébe szőlőt kap. Vagyis sztrájkolni kezdenek.

Előfordul, hogy hisztizni, vagy duzzogni is kezdenek, ha úgy érzik: méltánytalanság érte őket.

Azt már korábban is megfigyelték, hogy az állatokat frusztrálja, ha nem jutalmazzák meg őket olyan mértékben, amennyire elvárják. Az atlantai kutatók azonban azt is bebizonyították a vizsgált 13 kapucinus majommal, hogy az igazságtalanságot és a tisztességtelenséget nem csupán az emberek érzékelik, hanem az emberszabásúak is.

Ez pedig azt jelenti, hogy a dühnek, amit az emberek akkor éreznek, ha rászedik őket, hosszú evolúciós története van - hangsúlyozta a kutatók egyike, Sarah Brosnan.

Azt is megállapították, hogy a kapucinus majmok igazságérzetét nem csupán a mohóság és a frusztráció motiválja, hanem a befektetett munka hiábavalósága is. "Annál érzékenyebbek az igazságtalanságra, minél többet fáradoztak azon, hogy elérjenek valamit" - tette hozzá Brosnan.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×