eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb iráni fenyegetés borzolja a kedélyeket

Az Egyesült Államok és Izrael összefogott, hogy megbirkózzon egy újabb iráni fenyegetéssel: a pisztáciával.

Irán a világ legnagyobb pisztácia termelője, és a ropogós nassolnivaló már az izraeli boltokban is megjelent - török közvetítéssel. Ez azonban illegális, Izraelben ugyanis tilos minden iráni termék forgalmazása, és az amerikaiak sürgetik is az izraeli kormányt, hogy tegyen meg mindent a törvény betartása érdekében.

George W. Bush amerikai elnök egyik fő feladatának tartja, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy az ország nukleáris fegyverhez jusson. Izraellel együtt az Egyesült Államok is új ENSZ-szankciókkal akarja kikényszeríteni a teheráni nukleáris program leállítását, amelyről hiába állítja váltig a perzsa állam, hogy kizárólag békés célokat szolgál.

A pisztácia-vita azonban nem csak a törvények betartásáról, hanem a versenyről is szól az Egyesült Államok számára, a csonthéjas második legnagyobb termelője ugyanis Kalifornia.

Mark Keenum amerikai mezőgazdasági államtitkár figyelmeztette Izraelt: le kell állítania az iráni pisztácia-importot, s ezt izraeli partnerei nem is vitatják. A két ország szakértői most azon dolgoznak, hogyan lehetne új módszerekkel megállapítani a boltokban kapható pisztácia eredetét.

Az egyik megoldás lehet a magok kémiai vizsgálata, ezzel ugyanis megállapítható, milyen talajon termett. "Kalifornia büszke fiaként azt hiszem, az izraelieknek amerikai pisztáciát kell enniük, nem iránit" - foglalta össze a lényeget Stewart Tuttle, az Egyesült Államok izraeli nagykövete.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×