Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Céltáblaként szolgált az értékes festmény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sokáig egy javítóintézet viszontagságainak volt kitéve egy 17. századi festmény, amelyen eredeti pompájában látható a nagy holland festő, Peter Paul Rubens kastélya. A kép évtizedeken keresztül céltáblaként szolgált, később azonban restaurálták, most pedig kiállították.

A festmény sokáig a 900 éves Denham Court épületében függött a falon. A kastély a harmincas években elhagyatottá vált, az ötvenes években pedig fiatalkorúak javítóintézetévé alakították.

Ezután a kép évtizedeken át céltáblaként szolgált, amikor a fiatalok dartsoztak, így a vásznon alig maradt ép felület.

A festményt nyolc másikkal együtt 1987-ben mentették meg, amikor az intézetet bezárták, majd az épületet értékesítették.

Közben az alkotásról - amely a kevéssé ismert flamand művész, Anton Gunther Gheringh munkája - kiderült, hogy Rubens házának első ismert ábrázolása, és egyedül ezen maradt fenn, hogyan díszítette a festőzseni az épületet. (A képet megnézheti a Daily Telegraph honapján.)

Habár a képet már korábban restaurálták, csak most állították ki. A kompozíció középső részén lévő három alak vélhetően Rubens, a felesége és a lánya.

Az épület gazdag díszítését, a frízeket és kiugrásokat vagy maga Rubens tervezte, vagy az egyik tanítványa, az ő instrukciói alapján - vélik a művészettörténészek.