eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Borzalmas betegségeket okozhat a budapesti levegő!

A tüdő- és allergiás megbetegedések mellett anyagcsere-problémákat és rossz közérzetet is okoznak a budapesti levegőben előforduló szilárd részecskék, illetve a felszín közeli ózon - összegezte az InfoRádiónak a legfontosabb tendenciákat az Országos Meteorológiai Szolgálat frissen kinevezett elnöke.

A 90-es évek eleje óta számos szempontból javult a levegő állapota, már kevésbé ártalmas az egészségre, annak ellenére, hogy az autók száma folyamatosan emelkedik - mondta az InfoRádióban Bozó László levegőkémikus.

A levegőben lévő aerosol részecskék - amelyek elsősorban a tüdőt támadják meg - azonban kockázatot jelentenek, de nemcsak Budapesten, hanem az egész országban, sőt Közép-Európában is. Ezek allergiás megbetegedéseket és anyagcsere-problémákat is okozhatnak.

A másik nagy probléma a felszín közeli ózon mennyisége, az úgynevezett fotokémiai szmogé, amely szintén egy tipikus közép-európai jelenség.

Bozó László levegőkémikus hozzátette: a Magyarországon jellemző sok napsütés és az aszály csak fokozza a városi szmogot. Az érték idén nyáron is többször jelentősen átlépte a határértéket.

Bár ennek hatásait szerény mértékben ugyan, de például locsolással mérsékelni lehet, az igazi megoldás a leküzdésére egy nemzetközi összefogás lenne.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×