eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Valószínűleg a legendás barlangot találták meg Rómában

Olasz archeológusok azt állítják, hogy megtalálták azt a barlangot, ahol a legenda szerint Róma alapítóit, Romolust és Remust szoptatta a nőstényfarkas.

A kagylókkal és mozaikokkal díszített földalatti üreg Augustus császár Palatinus-dombon lévő palotájának közelében van. A régészek szerint ez a régóta keresett, az ókori forrásokban Lupercale néven említett szent hely.

A felfedezést bemutató olasz kultuszminiszter, Francesco Rutelli úgy fogalmazott: "Joggal feltételezhető, hogy ez a hely szemtanúja Róma mítoszának, ez az a legendás barlang, ahol a nőstényfarkas táplálta Romolust és Remust, megmentve őket a haláltól".

A 16 méter mély barlangot az Augustus-palota állagmegóvási munkái közben fedezték fel. A szakemberek egy szondával térképezték fel a belső teret - amelynek közepén egy fehér sas van -, amely a jelek szerint épen megőrződött.

A mítosz szerint Mars isten fiait, Romolust és Remust a Tiberis folyó partján magukra hagyták, ahol egy nőstény farkas megtalálta és tejével táplálta őket. A testvérek közösen megalapították Rómát, ám később összevesztek, és Romolus megölte Remust.

A Lupercale - amelynek neve a farkast jelentő latin lupusból ered - az ókori rómaiak számára szent helynek számított.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×