Valószínűleg a legendás barlangot találták meg Rómában

Infostart
2007. november 20. 21:40
Olasz archeológusok azt állítják, hogy megtalálták azt a barlangot, ahol a legenda szerint Róma alapítóit, Romolust és Remust szoptatta a nőstényfarkas.

A kagylókkal és mozaikokkal díszített földalatti üreg Augustus császár Palatinus-dombon lévő palotájának közelében van. A régészek szerint ez a régóta keresett, az ókori forrásokban Lupercale néven említett szent hely.

A felfedezést bemutató olasz kultuszminiszter, Francesco Rutelli úgy fogalmazott: "Joggal feltételezhető, hogy ez a hely szemtanúja Róma mítoszának, ez az a legendás barlang, ahol a nőstényfarkas táplálta Romolust és Remust, megmentve őket a haláltól".

A 16 méter mély barlangot az Augustus-palota állagmegóvási munkái közben fedezték fel. A szakemberek egy szondával térképezték fel a belső teret - amelynek közepén egy fehér sas van -, amely a jelek szerint épen megőrződött.

A mítosz szerint Mars isten fiait, Romolust és Remust a Tiberis folyó partján magukra hagyták, ahol egy nőstény farkas megtalálta és tejével táplálta őket. A testvérek közösen megalapították Rómát, ám később összevesztek, és Romolus megölte Remust.

A Lupercale - amelynek neve a farkast jelentő latin lupusból ered - az ókori rómaiak számára szent helynek számított.