Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átütő sikert arattak a "heroinklinikák"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentősen csökkent a kábítószerfüggők által elkövetett bűncselekmények száma abban a három brit városban, ahol lehetővé tették a heroinfüggők számára, hogy felügyelet mellett juthassanak hozzá és adhassák be maguknak a szert.

A hosszú ideje tartó heroinfüggőség az egyik legnehezebben kezelhető addikció, amely teljesen romba dönti a függők életét, akik gyakran lopásokból és betörésekből fedezik szenvedélyük tetemes költségeit.

A brit kísérleti programban résztvevők korábban havonta átlagosan negyven kihágást követtek el, féléves intenzív terápia után azonban ez a szám hatra csökkent. A projektre önként jelentkező százötven heroinfüggő átlagosan egy hónap alatt csak négyszer-ötször vásárolt magának az utcán anyagot, harmaduk pedig teljesen felhagyott ezzel a beszerzési formával.

A brit modell egy svájci programon alapul, ahol a függők kórházi körülmények között lőhetik be magukat. Hasonló intézmények működnek Franciaországban, Németországban és Kanadában is.

Az első brit "heroinkórházat" két évvel ezelőtt London déli részén hozták létre, majd tavaly Darlingtonban, két hónapja pedig Brightonban kezdte meg egy-egy a működését.

Az önkéntesek harmada a heroin helyettesítőjének számító metadont vett magához szájon keresztül, harmada pedig felügyelet alatt fecskendezte be magának. A harmadik harmad naponta kétszer, nővérek felügyelete mellett adta be magának a diamorfint (tiszta heroin), amelyet Svájcból importálnak.

A felügyelet nemcsak azt szolgálja, hogy ne vihessék ki az adagot az utcára, hanem azt is, hogy lebeszéljék a függőket a nem higiénikus, rossz belövéséi szokásaiktól.

"Egészen meglepődtem, hogy egyesek több évtizednyi rutinnal a hátuk mögött is milyen gyatrák a belövésben" - fogalmazott Nemzeti Addiktológiai Központ vezetője.

Nagy-Britanniában mintegy 280 ezren használnak keménydrogokat, többnyire heroint és cracket, évente körülbelül 2.500-an halnak meg ennek következtében. A heroinklinikák működtetése évente egy függőre vetítve 15 ezer fontba (mintegy 5,4 millió forint) kerül.