A világ túlsó felét szennyezik az amerikaiak

Infostart
2007. november 20. 05:50
A legtöbb amerikai azt hiszi, hogy régi számítógépe, televíziója vagy rádiótelefonja újrahasznosításával csökkentheti a környezet szennyezését. Kiderült azonban, hogy mindezzel számos szennyezést idéznek elő a tengerentúlon.

Az Egyesült Államokban kidobált régi elektronikus eszközök több mint fele Indiában, Kínában vagy Nigériában köt ki, ahol újrahasznosítják azokat, vagyis a csaknem 400 ezer tonnányi szemétből megpróbálják kinyerni a még használható anyagokat, például az üveget vagy a fémeket.

Miközben azonban emberek sokasága foglalkozik ezek szétszerelésével, igen nagy veszélynek vannak kitéve, a hulladékok ugyanis mérgezők. Az amerikaiak tehát megőrzik ugyan a saját környezetüket, a Föld más részét viszont szennyezik hulladékukkal.

Csak Hong Kongba idén 85 konténernyi elektronikus szemetet szállítottak be, ennek jó része az Egyesült Államokból érkezett.

Számos országban hatalmas piaca van a használt számítógépeknek, így sok kereskedő kifejezetten azért viszi ki a számítógépeket az Egyesült Államokból, hogy azokat ismét használatba helyezze.

Az aktivisták azonban azt kifogásolják, hogy ezeknek a berendezéseknek az állapotát nem ellenőrzik, mielőtt elszállítanák Amerikából.