Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kutatási céllal engedélyeznék emberi-állati embriók létrehozását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötből négyen ellenzik a brit kormány tervét, amely megkönnyítené a leszbikus párok számára a mesterséges megtermékenyítést - derült ki egy felmérésből. Egyre többen ellenzik, hogy az orvosnak ne legyen jogi alapja "apát kérni", mielőtt arról dönt, hogy megkezdi-e a kezelést.

A Lordok Háza hétfőn tárgyalta azt a törvényjavaslatot, amely azt is lehetővé tenné, hogy a leszbikus párok mindkét tagja legális szülői jogokat kapna a gyermek nevelésére, aki mesterséges megtermékenyítés eredményeként jön világra.

A törvénytervezet ellenzői azzal érvelnek, hogy ez lenne a "hagyományos család koporsójában az utolsó szög", és súlyos csapást mérnének vele az apaságra.

A törvény támogatói viszont azt állítják, hogy mindössze a homoszexuálisok diszkriminációja szűnne meg, és a módosítás csupán néhány embert érint.

A törvénytervezet egyébként az egyik legellentmondásosabb és legvitatottabb jogszabály, amely a brit parlament elé kerül. Többek között feloldaná a tudományos célú emberi-állati embriók létrehozásának tilalmát, és megkönnyítené az "életmentő testvérek" megszületését mesterséges megtermékenyítés révén. Olyan gyerekekről van szó, akik kimondottan azért születnének meg, hogy segítsenek meggyógyulni a testvéreiknek, akik például leukémiában, szenvednek.

Jog az apára

A törvény értelmében az eddiginél kétszer hosszabb ideig - tíz évig - tárolhatnák a klinikák az embriókat, és lehetővé válna az is, hogy olyan embriókat hozzanak létre, amelyek három szülőtől származnak. Ebben az esetben a kutatók két különböző nő petesejtjét használnák fel, hogy megakadályozzák egy genetikailag öröklődő betegség továbbadását az utódnak.

Az egyedülálló nőknek és a homoszexuális pároknak a 17 éve érvényben lévő törvény alapján is van joguk a mesterséges megtermékenyítésre, de az azt is előírja, hogy a termékenységi klinikák figyelembe vegyék a szülők és a gyerek jogát is a boldogulásra - s ebbe az is beletartozik, hogy mindenkinek van apja.

Nagy-Britanniában évente mintegy száz leszbikus szül gyermeket mesterséges megtermékenyítés eredményeként, a Care nevű keresztény kutatási és oktatási szervezet felmérése szerint azonban ezt a megkérdezettek többsége nem helyesli.

A 18-24 év közötti britek 84, a megkérdezett nők 80 százaléka azt válaszolta a kérdezőbiztosoknak, hogy "nagyon fontosnak", illetve "fontosnak" tartja, hogy apa nélkül ne lehessen mesterséges megtermékenyítést végezni.