eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Káros a fiúknak az apai gondoskodás

Tönkreteheti a fiúgyerekek jövőbeni esélyeit, ha nem az anya, hanem az apa marad otthon gyesen. Az apjuk által gondozott fiúk ugyanis lassabbak és kevésbé felkészültek a tanulásra. A lányokra azonban ez nem igaz - derült ki egy átfogó brit felmérésből.

A kutatók hatezer olyan családot vizsgáltak, ahol nem az anya, hanem az apa maradt otthon gyesen. Kiderült, hogy a gyerekek számára hátrányos lehet, ha a családban felcserélődnek a hagyományos szerepek.

Különösen a fiúk "veszélyeztetettek", ha az apa gondozza őket: mikor iskolába mennek, sokkal lassúbbak és kevésbé felkészültek a tanulásra - derült ki. Azt azonban a kutatók nem vizsgálták, hogy ez a hátrány állandó-e, vagy az évek során sikerül a gyerekeknek ledolgozniuk.

Nem tudni, tartós-e a hátrány

Mindenesetre figyelmeztetés a kormány számára, amely régóta szorgalmazza, hogy az anyák térjenek vissza dolgozni, és az apák maradjanak otthon a kicsikkel.

A kabinet éppen arra készül, hogy lehetővé tegyen az apák számára egy 26 hetes fizetett szabadságot abban az esetben, ha az anya a szülés után korán visszatér dolgozni.

A Bristoli Egyetem kutatását a kormány gazdasági és szociális kutatási tanácsa finanszírozta. Olyan családokat vizsgáltak, ahol a gyerekek a vér szerinti szüleikkel együtt éltek, és arra is vigyáztak, hogy a kutatás eredményét ne ferdítse el a családok anyagi helyzete, illetve az anya betegsége vagy depressziója.

Ügyesebbek és magabiztosabbak a nők

"Meggyőző bizonyíték szól amellett, hogy azok a fiúgyermekek, akik hetente legalább 15 órát töltenek az apjuk felügyelete alatt, rosszabban teljesítenek az iskolakezdéskor. Ezt sem a családok anyagi és pszichológiai jellemzői, sem pedig a gyerekek jellemvonásai nem magyarázzák" - hangsúlyozta az egyik kutató, Elizabeth Washbrook.

A kutatás több - biológiai és kulturális - magyarázatot is lehetségesnek tart arra, miért lehet jobb a gyermek számára, ha hároméves koráig az édesanyja gondozza, nem az apja.

Az egyik előny a szoptatás, de az is ide tartozik, hogy a nők valószínűleg magabiztosabban és ügyesebben bánnak a kicsikkel, hiányuk pedig "káros emocionális hatással" lehet a gyerekekre.

Korábbi kutatásokból egyébként az is kiderült, hogy azok a kisgyerekek, akik bölcsődébe járnak, kevésbé alkalmazkodóak, és rosszabbul teljesítenek az iskolában, mint azok a kortársaik, akikkel otthon maradt az anyjuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×