Churchill kedvencei: Bambi, Dumbo és Lady Hamilton

Infostart
2007. november 19. 21:00
Bambitól kapott ihletet Winston Churchill a 2. világháború idején. A brit kormányfő éjszakákon keresztül nézett rajzfilmeket, másik kedvence Dumbo, a kis elefánt volt.

Churchill eklektikus ízlésére most nyilvánosságra hozott, kézírásos beszámolókból derült fényt, amelyeket azok a mozigépészek vetettek papírra, akik havonta többször is megjelentek a kormányfő vidéki házában, hogy levetítsék kedvenc filmjeit.

Churchill általában éjjel 11 körül ült le filmet nézni - gyakran a vendégeivel együtt - miután befejezte a vacsorát. Kényelmesen elhelyezkedett a brit kormányfőknek 1921 óta vidéki rezidenciául szolgáló Chequers hosszú galériáján egy karosszékben, majd intett a gépésznek, hogy kezdheti a vetítést. Utána pedig el is mondta nekik a benyomásait a filmről.

A kedvenc filmje Korda Sándor Lady Hamilton című filmje volt, Vivien Leigh és Laurence Olivier főszereplésével; a Lord Nelson és Emma Hamilton balsorsú szerelméről szóló történetet 17-szer nézte meg.

De szerette a Fiatal Mr. Pitt, az Át a Csendes-óceánon, a Chicago, a bűnös város és a Viszlát, Mr. Cpihs! című filmeket is, az Egyik gépünk hiányzik, valamint a Midwayi csata című amerikai dokumentumfilmet pedig egyenesen "rendkívülinek" találta.

A feljegyzéseket Joseph Hill, a mozigépészek felügyelője gyűjtötte össze, a füzet a fia tulajdona, de egy-egy másolatot átadott többek a Churchill Levéltári Központnak, a Churcill múzeumnak és a néhai kormányfő hivatalos életrajzírójának is.