Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Helyszínelőkből tanulnak a bűnözők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Semmi köze a helyszínelők valódi munkájához az olyan népszerű televíziós sorozatoknak, mint a CSI vagy az Esküdt ellenségek. A valóságban sosem oldódnak meg ilyen gyorsan a bűnügyek - figyelmeztetett egy vezető törvényszéki szakértő.

Világszerte nagyon népszerűek a helyszínelők munkáját bemutat sorozatok, amelyekből több is készül (New York-i és miami, valamint tengerészeti változat). Sheila Willis, az írországi törvényszéki laboratórium vezetője szerint azonban a sorozatok félrevezetik a nézőket.

Dublini előadásán a szakértő kifejtette: a népszerű sorozatok azt a helytelen benyomást keltik az emberekben, hogy a legbonyolultabb bűnügyek is megoldhatóak tudományos módszerekkel egy epizód időtartama alatt - és mindig megoldhatóak kizárólag tudományos módszerekkel.

A legtöbb törvényszéki szakértő egy-egy területre - kémiára, biológiára, DNS-ra, gyógy- és kábítószerekre, mintavételre - szakosodott.

Willis ugyanakkor elismerte azt is, hogy mivel Írországban nincs DNS-adatbázis, az országban "nem tudják kihozni a maximumot a tudományos eredményekből".

Willis nem az első szakértő, aki bírálja a népszerű sorozatokat. Tavaly egy magas rangú malajziai rendőrtiszt még messzebb ment, amikor azt állította: ezek a sorozatok sokat segítenek a bűnözőknek abban, hogy meg tudják úszni a felelősségre vonást.

"A Helyszínelőkből és a hasonló sorozatokból a bűnözők megtanulják, hogyan kell eltüntetni a nyomokat" - állítja Musa Hassan főfelügyelő-helyettes.