Sugárkezelt élelmiszereket eszünk, és nem is tudunk róla

Infostart
2007. november 16. 20:40
Az esetek döntő többségében nem tüntetik fel az élelmiszereken, hogy sugárkezeltek, holott egy 1999-es uniós szabályozás ezt előírja, még azoknál az áruknál is, amelyeknél csak egy alapanyag előállításához használták az eljárást.

Frühwald Ferenc, a Biokosár Ökomagazin felelős szerkesztője az InfoRádióban elmondta: az európai uniós szabályok szerint kötelező lenne feltüntetni egy élelmiszer címkéjén, ha azt ionizáló sugárral kezelték.

Az ugyan előfordul, hogy az eljárás jelzésére rendszeresített ábra látható a csomagoláson, ezt azonban senki nem ismeri, a kép ráadásul félrevezető: két levélből és napsugártól áll, azaz olyan, mintha valamilyen természetes eljárásra utalna.

Frühwald Ferenc szerint a sugárkezelés már rutinszerűvé vált az élelmiszeriparban, szinte minden olyan terméknél használják, amelyet nem bioeljárással állítottak elő.

A kezelés hatása, hogy a boltban kapható hagyma vagy krumpli nem csírázik ki, és elpusztulnak az élelmiszeren lévő paraziták is. A gyümölcsök lassabban érnek vagy konzerválódnak egy érési stádiumban, sőt, a halak és a húsok eltarthatósága is növelhető az eljárással.

A témáról további részleteket hallhat az InfoRádió Tálaló című magazinjában szombaton.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást