Röghöz kötött magyarok, rugalmas északiak

Infostart
2007. november 15. 19:14
Bár az Európai Unió állampolgárainak több mint fele a szabad utazást és munkavállalást tartja a közösség legnagyobb előnyének, az Eurobarométer felmérése szerint az uniós lakosság negyede még soha nem költözött el egy jobb munkahely reményében. A TÁRKI vezető kutatója szerint Magyarország a közösségi átlagnál jobb helyezést ért el a társadalom mobilitásának tekintetében.

Róbert Péter az InfoRádiónak azt mondta: Magyarországon a lakáskörülmények erősen röghöz kötik az embereket, a lakóhelytől távolabb történő munkavállalás költségei még mindig túl magasak.

Az emberek tulajdonosai a lakásoknak, és beléjük rögzült, hogy nem nagyon költözhetnek, hiszen a szocialista időszakban a munkaerőmozgás fő formája az ingázás volt, az emberek akkor sem adták fel az otthonukat, ha mindennap utaztak, vagy munkásszálláson laktak - fejtette ki a TÁRKI vezető kutatója.

Az Eurobarométer felmérése szerint a munkahelyi mobilitás tekintetében a közösségen belül a két véglet Dánia és Málta, a dánok 6, a máltaiak 42 százaléka dolgozik még mindig az első munkahelyén.

Róbert Péter szerint ebben az adatsorban Magyarország nincs a legrosszabb helyen, mert az uniós átlag 24 százaléknál kisebb, 19 százalék azok aránya, akik még nem változtattak munkahelyet.

Dánián kívül az emberek könnyen váltanak munkahelyet Angliában, Svéd- és Észtországban, valamint Litvániában is.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást