eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

"Hol van a Mount Everest? Valahol Nagy-Britanniában"

Valaha a fél világot uralták - ma fogalmuk sincs a földrajzról, derült ki a britek ismereteiről készített felmérésből. Minden harmadik megkérdezett azt hiszi, hogy Európában található a világ legmagasabb hegycsúcsa, és minden másodiknak fogalma sincs, hogy a Nílus a világ leghosszabb folyója.

A legtöbb felnőtt korú brit számára a leggyakrabban látogatott helyi "iránypont" a legközelebbi barkácsbolt - ez az eredménye annak a felmérésnek, amelyből az is kiderült, hogy a britek nem vágynak kalandokra és felfedezésre, a földrajzról pedig gyakorlatilag fogalmuk sincs.

Arra a kérdésre például, hogy hány ország van a Földön, csak a megkérdezettek harmada tudott helyesen válaszolni (193). Ugyancsak minden harmadik úgy "tudja", hogy a Mount Everest Európában található - "valahol az Alpokban vagy Nagy-Britanniában" (valójában Nepálban), és csak minden második válaszolt helyesen arra a kérdésre, melyik a Föld leghosszabb folyója (a Nílus).

Arra kérdésre, mit látogatott leggyakrabban az elmúlt egy hónap során, a válasz leginkább a barkácsbolt volt (39 százalék). A helyi múzeum viszont az utolsó helyen végzett 9 százalékkal. Minden harmadik megkérdezett még soha nem járt sem a helyi múzeumban, sem a templomban, minden negyedik pedig a lábát nem tette be életében a lakóhelyén található szabadidőközpontba.

Megkérdezték azt is, nyolc témakörből mire emlékeznek leginkább az iskolai földrajzórán tanultakból. Térképet tudnak használni legtöbben (24 százalék), a második leggyakrabban megjelölt válasz pedig a kőzetek / erózió, illetve a "nem tudom" volt (16 százalék).

A felmérést a National Georgaphic által szervezett földrajzi hét alkalmából készítették - ebből az alkalomból 80 országban tartanak különböző rendezvényeket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×