Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Hol van a Mount Everest? Valahol Nagy-Britanniában\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valaha a fél világot uralták - ma fogalmuk sincs a földrajzról, derült ki a britek ismereteiről készített felmérésből. Minden harmadik megkérdezett azt hiszi, hogy Európában található a világ legmagasabb hegycsúcsa, és minden másodiknak fogalma sincs, hogy a Nílus a világ leghosszabb folyója.

A legtöbb felnőtt korú brit számára a leggyakrabban látogatott helyi "iránypont" a legközelebbi barkácsbolt - ez az eredménye annak a felmérésnek, amelyből az is kiderült, hogy a britek nem vágynak kalandokra és felfedezésre, a földrajzról pedig gyakorlatilag fogalmuk sincs.

Arra a kérdésre például, hogy hány ország van a Földön, csak a megkérdezettek harmada tudott helyesen válaszolni (193). Ugyancsak minden harmadik úgy "tudja", hogy a Mount Everest Európában található - "valahol az Alpokban vagy Nagy-Britanniában" (valójában Nepálban), és csak minden második válaszolt helyesen arra a kérdésre, melyik a Föld leghosszabb folyója (a Nílus).

Arra kérdésre, mit látogatott leggyakrabban az elmúlt egy hónap során, a válasz leginkább a barkácsbolt volt (39 százalék). A helyi múzeum viszont az utolsó helyen végzett 9 százalékkal. Minden harmadik megkérdezett még soha nem járt sem a helyi múzeumban, sem a templomban, minden negyedik pedig a lábát nem tette be életében a lakóhelyén található szabadidőközpontba.

Megkérdezték azt is, nyolc témakörből mire emlékeznek leginkább az iskolai földrajzórán tanultakból. Térképet tudnak használni legtöbben (24 százalék), a második leggyakrabban megjelölt válasz pedig a kőzetek / erózió, illetve a "nem tudom" volt (16 százalék).

A felmérést a National Georgaphic által szervezett földrajzi hét alkalmából készítették - ebből az alkalomból 80 országban tartanak különböző rendezvényeket.