eur:
393.21
usd:
367.89
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

Zenélő út segít betartani a megengedett sebességet

Édes muzsikává alakították japán kutatók azt a kellemetlen zajt, amelyet az autó kerekei és az útba mart barázdás okoznak. Felfedezték ugyanis, hogy a barázdák zeneként rezonálnak az autó belsejében.

A hokkaidói Ipari Kutatóintézet munkatársai rájöttek, hogy az út barázdáinak távolságától és mélységétől függően a súrlódás zaját zenévé lehet alakítani.

Észak-Japán több részén is úgy építik az utakat, hogy az aszfaltba egymástól meghatározott távolságra barázdákat marnak. A súrlódásból "írt" zene arra jó, hogy figyelmeztesse az autóvezetőket, ha túllépik a megengedett sebességhatárt.

A "zene" ugyanis akkor szól jól, ha a jármű 52 kilométeres óránkénti sebességgel halad. Mivel ezeken a részeken 55 kilométer a megengedett sebesség, a sofőr azonnal meghallja, ha véletlenül felgyorsított volna.

Az útzenét többekkel tesztelték is, de a vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy mennyire élvezhető a melódia. Egyesek szerint az, amit hallottak, inkább zörömbölés, mint dallam, mások viszont állítják: még énekelni is tudtak a melódiára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×