eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Semmi tiszteletre méltó nincs az öngyilkosságban"

Naponta 90 ember követ el öngyilkosságot Japánban, ahol ezt hagyományosan "tiszteletre méltó kiútnak" tekintik. A sokkoló statisztikák miatt azonban a kormány úgy véli: itt az ideje, hogy a gondolkodásmód megváltozzon, és az öngyilkosságot a japánok is annak tekintsék, ami: kétségbeesett és - talán - megelőzhető lépésnek.

A japán kormány "öngyilkosság-elleni fehér könyvet" hozott nyilvánosságra, amelyben egy kilenc lépésből álló akciótervet vázoltak arra, hogyan lehet megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját. A tervek között szerepel a lelki tanácsadók képzésének erősítése, és segélyvonalak létrehozása.

A kabinet szerint alapkutatásokat kell végezni annak érdekében, hogy kiderítsék: milyen okok vezetnek öngyilkossághoz, és segítséget kell nyújtani azoknak, akik megpróbáltak véget vetni az életüknek, de megmentették őket.

A fehér könyvből egyébként kiderül, hogy Japánban a hétfő az öngyilkosságok napja; a legtöbben ezen a napon dobják el maguktól az életüket.

Japán az öngyilkossági világranglistán a 9. helyen áll, de a fejlett ipari államok közül messze itt a legrosszabb a helyzet. A kormány azt reméli, hogy az új intézkedések révén 20 százalékkal sikerül csökkenteni az öngyilkosságok számát a következő évtizedben.

Japánban, ahol 127 millió ember él, évente mintegy 32 ezer ember követ el öngyilkosságot. Régebben azt tapasztalták, hogy jelentősen megnő az öngyilkosságok száma olyankor, amikor emelkedik a munkanélküliség. Az utóbbi időben azonban ez már nem igaz: bár a szigetországban a 2. világháború óta nem volt olyan tartós a gazdasági növekedés, mint most, az öngyilkosságok száma folyamatosan nő.

Munkahelyi problémák miatt hagyományosan a férfiak vetettek véget önkezükkel az életüknek, most azonban egyre veszélyeztetettebbek a 25-45 év közötti nők is.

A hónapok közül a március a legveszélyesebb ebből a szempontból, Japánban ugyanis ekkor tartják az egyetemi záróvizsgákat, így ez a munkahely utáni vadászat főszezonja is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×