Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Semmi tiszteletre méltó nincs az öngyilkosságban\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Naponta 90 ember követ el öngyilkosságot Japánban, ahol ezt hagyományosan "tiszteletre méltó kiútnak" tekintik. A sokkoló statisztikák miatt azonban a kormány úgy véli: itt az ideje, hogy a gondolkodásmód megváltozzon, és az öngyilkosságot a japánok is annak tekintsék, ami: kétségbeesett és - talán - megelőzhető lépésnek.

A japán kormány "öngyilkosság-elleni fehér könyvet" hozott nyilvánosságra, amelyben egy kilenc lépésből álló akciótervet vázoltak arra, hogyan lehet megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját. A tervek között szerepel a lelki tanácsadók képzésének erősítése, és segélyvonalak létrehozása.

A kabinet szerint alapkutatásokat kell végezni annak érdekében, hogy kiderítsék: milyen okok vezetnek öngyilkossághoz, és segítséget kell nyújtani azoknak, akik megpróbáltak véget vetni az életüknek, de megmentették őket.

A fehér könyvből egyébként kiderül, hogy Japánban a hétfő az öngyilkosságok napja; a legtöbben ezen a napon dobják el maguktól az életüket.

Japán az öngyilkossági világranglistán a 9. helyen áll, de a fejlett ipari államok közül messze itt a legrosszabb a helyzet. A kormány azt reméli, hogy az új intézkedések révén 20 százalékkal sikerül csökkenteni az öngyilkosságok számát a következő évtizedben.

Japánban, ahol 127 millió ember él, évente mintegy 32 ezer ember követ el öngyilkosságot. Régebben azt tapasztalták, hogy jelentősen megnő az öngyilkosságok száma olyankor, amikor emelkedik a munkanélküliség. Az utóbbi időben azonban ez már nem igaz: bár a szigetországban a 2. világháború óta nem volt olyan tartós a gazdasági növekedés, mint most, az öngyilkosságok száma folyamatosan nő.

Munkahelyi problémák miatt hagyományosan a férfiak vetettek véget önkezükkel az életüknek, most azonban egyre veszélyeztetettebbek a 25-45 év közötti nők is.

A hónapok közül a március a legveszélyesebb ebből a szempontból, Japánban ugyanis ekkor tartják az egyetemi záróvizsgákat, így ez a munkahely utáni vadászat főszezonja is.