eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nincs kegyelem: "Fel kell lógatni a melegeket!"

A homoszexuálisokat ki kell végezni, vagy megkínozni, de leginkább mind a kettőt megérdemelnék - jelentette ki iráni miniszter brit parlamenti képviselők előtt egy magántalálkozón - tudta meg a lap.

Mohszen Jahjavi a legmagasabb rangú iráni politikus, aki nyíltan elismerte, hogy az országban a homoszexualitás "kezelésére" a halálbüntetést tartják a legjobb megoldásnak. Ezt szorgalmasan gyakorolják is, hiszen több jelentés is érkezett arról, hogy Iránban felakasztják a homoszexuálisokat.

Amikor Mahmúd Ahmedinedzsád elnök két hónapja előadást tartott New York-i egyetemistáknak, rá is kérdeztek erre. Az államfő azzal kerülte ki a választ, hogy Iránban nincsenek melegek.

Iránban súlyos büntetést kapnak a házasságtörők és azok is, akik egyéb erkölcsi vétséget követnek el; az ő büntetésük is halál, sok esetben megkövezés. Legutóbb júniusban akasztottak fel egy nőt Gorgan városában, aki a saját fivérétől esett teherbe. A férfit viszont felmentették, mert bűnbánatot gyakorolt.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy a perzsa államban a jog nem kezeli egyenlően a férfiakat és a nőket, figyelmeztettek Londonban.

Nagy vihart kavart két fiatalkorú homoszexuális férfi akasztása, a kivégzésről készült képek az internetre is felkerültek. Az eset még 2005-ben történt, s a két fiúnak - Mahmúd Aszkarinak és Ajad Marhuninak - ajánlotta a Pet Shop Boys a Fundamental című dalát.

Mohszen Jahjavi beismerése még májusban hangzott el, az Interparlamentáris Unió találkozóján, ahol a brit képviselők a homoszexuálisok kivégzésének kérdését is felvetették iráni kollégáiknak.

Nem Irán az egyetlen

Jahjavi, aki az iráni parlament energiaügyi bizottságának elnöke, "válaszul kifejtette, hogy az iszlám szerint a homoszexualitás nem megengedett" - olvasható a hivatalos jegyzőkönyvben, amelyet a The Times megszerzett.

"Azt mondta, hogy az nem gond, ha valaki zárt ajtók mögött fajtalankodik, de azokat, akik nyíltan teszik ez, ki kell végezni (eredetileg úgy fogalmazott, hogy meg kell kínozni, de aztán pontosított). Azzal érvelt, hogy a homoszexualitás ellenkezik az emberi természettel, hiszen az emberek azért élnek, hogy utódokat nemzzenek. A homoszexuálisok pedig nem nemzenek utódot" - foglalta össze a feljegyzés az iráni politikus szavait.

A leszbikusokat és melegeket tömörítő nemzetközi szervezet szerint nem csupán Iránban, hanem Mauritániában, Szaúd-Arábiában, Szudánban, az Egyesült Arab Emírségekben, Jemenben és Nigériában is halál a homoszexuálisok büntetésre.

A saríja áldozatai

2005

- Két homoszexuális férfit, Farbod Mosztart és Ahmed Csukát ítéltek halálra. Iráni állítás szerint utóbbi elrabolt, megkéselt és megerőszakolt egy egyetemistát.

- Egy Szogra nevű nőt ítéltek megkövezésre házasságtörés miatt, és azért, mert bűnrészes volt férje meggyilkolásában.

- Két embert végeztek ki nyilvánosan, miután bűnösnek találták őket homoszexuális kapcsolat fenntartásában. Lapjelentés szerint szodómia, szexuális erőszak és emberrablás vádjában találták őket bűnösnek.

- A 13 éves Zila Izadit megkövezték, mert teherbe esett a fívérétől.

2006

- Malek Gorbanit kövezték meg házasságtörés miatt.
- Lejla Komit házasságtörés és gyilkosságban való bűnrészesség miatt ítélték megkövezésre. Száz korbácsütést kapott.

2007

- Dzsafár Kianát kövezték meg házasságtörés miatt. Ugyanez volt a büntetése a szeretőjének is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×