Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Futni hagyják a legveszélyesebb bűnözőket, hogy javuljon a statisztika

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendőrség elhanyagolja a legveszélyesebb, erőszakos bűncselekmények nyomozását, és inkább a jelentéktelenebb tettekre koncentrál, hogy teljesíteni tudja a kormány által követelt felderítési arányt - ismerte be egy magas rangú brit rendőrtiszt.

Peter Neyroud a rendőrségi munka javításáért felelős ügynökség vezetője, korábban maga is rendőrtisztként dolgozott. Azt állítja, hogy az elmúlt öt évben a rendőrök kizárólag arra koncentrálnak, hogy minél több ügy a bíróság elé kerüljön, így aztán semmivel nem tesznek meg többet egy gyilkos kézre kerítése érdekében, mint annak elfogásáért, aki ellopott a boltból egy doboz tejet. A nyomozás sikeres lezárása ugyanis mind a két esetben ugyanannyit ér - statisztikailag.

Magas rangú rendőrtiszt először erősítette meg, hogy a teljesítményalapú szemlélet eltéríti a hatóságokat a súlyos bűncselekmények nyomozásától.

A kormányzat előirányzata szerint 2007-2008-ra évente 1,25 millió bűncselekmény nyomozását kell befejezni, és az ügyet átadni a bíróságnak. A brit rendőrség a tervet túl is teljesítette, hiszen júniustól júniusig 1,4 millió ügyet adott át az igazságszolgáltatásnak.

A szexuális és erőszakos bűncselekmények lezárásában azonban nem sikerült javítani az arányokon - ismerte el Neyroud, aki nemzeti stratégia kidolgozását sürgeti annak érdekében, hogy meg tudják oldani az egyre több gyilkossági ügyet.

1997-ben, a Munkáspárt hatalomra kerülésekor 14230 súlyos bűncselekményt követettek el, míg 2003-2004-ben 21825-öt - ez volt a csúcs. Tavaly már a legsúlyosabb bűncselekmények - gyilkosság, emberölés és halálos közlekedési baleset okozása - száma 19157-re csökkent.

A legsúlyosabb szexuális bűncselekmények száma is nőtt: az 1997-es 31334-ről 48700-ra 2003-2004-ben, tavaly viszont 43755-re csökkent Angliában és Walesben.