eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Cosmo őséből mindent megtudhat a fejfedőkről

A ruhák ugyan hosszabbak, a kapcsolati tanácsok pedig visszafogottabbak, a 144 éve, Nagy-Britanniában kiadott első női magazin mégis épp annyira felkeltette az akkori nők érdeklődését, mint manapság a Cosmopolitan.

Izabella Beetont eddig főzőtudományáról ismerte a közvélemény. A viktoriánus szakácskönyv ugyanis még mindig kedvelt a szigetországban.

A hölgy azonban több mint száz évvel a ténykedése után egy másik oldaláról is megismerszik. Õ volt ugyanis az első, aki női magazint készített Nagy-Britanniában.

Praktikus tanácsai már akkor is elengedhetetlenek voltak a magukra adó, jómódú ifjú hölgyek számára.

A XIX. századi praktikák azonban hamarosan mindenki számára hozzáférhetők lesznek, hiszen a hónap végén várhatóan elárverezik a havonta megjelent magazin egy 1863-as rendkívül ritka példányát.

Mindebből megtudhatjuk majd, mit illett vagy nem illett viselnie a hölgyeknek ősszel és télen, csaknem másfél évszázaddal ezelőtt.

A lapszám egyébként a kalapokra, a női fejfedőkre fókuszál, hiszen, mint kiderült, "a főkötőknek nagy választéka létezik, és csak most, széles csokorban ismerkedhetünk meg velük".

A magazint lapozgatva mindent megtudhatunk a fejfedőt díszítő szalagokról és zsinórokról is, amelyek készülhetnek selyemből, de természetesen gyapjúból is, amelyet ha kell, drótok merevíthetnek. De hasznos tanácsokat kaphatunk arról is, hogy télen milyen frizurával ildomos megjelenni egy vacsorán.

Kiderül az is, hogy a téli időszakban reggelente ajánlott a vastag moherruha viselete, mindez gesztenyebarna színben a legdivatosabb, sárga szalaggal díszítve.

Izabella Beeton első női magazinja 1852-ben jelent meg, és hamarosan több tízezres forgalmat tudhatott magáénak. Manapság pedig a divat történészei számára nyújtanak támpontot.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×