Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Cosmo őséből mindent megtudhat a fejfedőkről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A ruhák ugyan hosszabbak, a kapcsolati tanácsok pedig visszafogottabbak, a 144 éve, Nagy-Britanniában kiadott első női magazin mégis épp annyira felkeltette az akkori nők érdeklődését, mint manapság a Cosmopolitan.

Izabella Beetont eddig főzőtudományáról ismerte a közvélemény. A viktoriánus szakácskönyv ugyanis még mindig kedvelt a szigetországban.

A hölgy azonban több mint száz évvel a ténykedése után egy másik oldaláról is megismerszik. Õ volt ugyanis az első, aki női magazint készített Nagy-Britanniában.

Praktikus tanácsai már akkor is elengedhetetlenek voltak a magukra adó, jómódú ifjú hölgyek számára.

A XIX. századi praktikák azonban hamarosan mindenki számára hozzáférhetők lesznek, hiszen a hónap végén várhatóan elárverezik a havonta megjelent magazin egy 1863-as rendkívül ritka példányát.

Mindebből megtudhatjuk majd, mit illett vagy nem illett viselnie a hölgyeknek ősszel és télen, csaknem másfél évszázaddal ezelőtt.

A lapszám egyébként a kalapokra, a női fejfedőkre fókuszál, hiszen, mint kiderült, "a főkötőknek nagy választéka létezik, és csak most, széles csokorban ismerkedhetünk meg velük".

A magazint lapozgatva mindent megtudhatunk a fejfedőt díszítő szalagokról és zsinórokról is, amelyek készülhetnek selyemből, de természetesen gyapjúból is, amelyet ha kell, drótok merevíthetnek. De hasznos tanácsokat kaphatunk arról is, hogy télen milyen frizurával ildomos megjelenni egy vacsorán.

Kiderül az is, hogy a téli időszakban reggelente ajánlott a vastag moherruha viselete, mindez gesztenyebarna színben a legdivatosabb, sárga szalaggal díszítve.

Izabella Beeton első női magazinja 1852-ben jelent meg, és hamarosan több tízezres forgalmat tudhatott magáénak. Manapság pedig a divat történészei számára nyújtanak támpontot.