Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországgal áll egy szinten az Egyesült Államok a gyermekhalandóságot illetően

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erőteljesen csökkent ugyan a gyermekhalandóság az Egyesült Államokban az elmúlt fél évszázad során, de jelentősek maradtak a különbségek az etnikai csoportok között, és sokkal rosszabb a helyzet, mint a többi iparilag fejlett államban.

A statisztikák szerint 2004-ben - az utolsó olyan évben, amelynek az adatait már feldolgozták - minden 1000 újszülöttből pontosan hét hal meg az első születésnapja előtt az Egyesült Államokban. 1960-ban ez a szám még 26 volt.

Nagyon jelentősek azonban a különbségek a gyermekhalandóságot illetően a különböző etnikai csoportok között. A fekete babák közül 2,5-szer annyian halnak meg egyéves koruk előtt, mint a fehérek közül.

Az Egyesült Államok ezen a téren az egyik legrosszabb mutatók könyvelheti el a fejlett ipari államok között. A Save the Children nevű szervezet tavalyi jelentése szerint az Egyesült Államok csak Lettországot előzi meg, és azonos szinten van Magyarországgal, Máltával, Lengyelországgal és Szlovákiával.

A jelentésből kiderül, hogy bár az Egyesült Államokban egy főre több neonatológus és újszülött intenzív ágy jut, mint Ausztráliában, Kanadában és Nagy-Britanniában, a gyermekhalandóság mégis magasabb, mint ezekben az országokban.

Nem meglepő módon a helyzet az amerikainál sokkal tragikusabb a szegény országokban, elsősorban Afrikában. Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ös jelentése szerint például Libériában ezer újszülöttből 144 hal meg egyéves kora előtt - hússzor több mint az Egyesült Államokban.