eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A zenétől kapnak kedvet a gyerekek a droghoz

A rockzenénél sokkal ártalmasabb a country a gyerekek számára, bár a rapet nem "veri" semmi az alkohol és a kábítószerek reklámozását illetően - derítették ki amerikai kutatók, akik a 2005-ös a slágerek szövegeit vizsgálták.

A 2005-ben slágerlistára került dalok vizsgálatából kiderült, hogy míg a rock számoknak "csak" a 14, addig a country daloknak a 37 százaléka szól alkoholról és kábítószerről.

A country zenét azonban még így sem lehet összevetni a rappel, amely messze a "legerőszakosabb": a dalszövegek 77 százalékában említik meg az ivást és a drogokat - derült ki a kutatásból, amelynek eredményét az amerikai közegészségügyi szövetség éves közgyűlésén ismertették.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a 8-18 éve közöttiek naponta két órán keresztül hallgatnak zenét. "Nem árt, ha tudjuk, minek vannak kitéve a gyerekek, így beszélhetünk velük ezekről a témákról, és elmagyarázhatjuk nekik, mi a helyes és a helytelen" - figyelmeztetett a tanulmány szerzője, Brian Promack, a Pittsburgh-i Egyetem orvosi fakultásának adjunktusa.

A kutatók öt kategóriában vizsgálták a slágereket: rap, country, hip hop, rock és pop. Azt találták, hogy a 279 sláger egyharmadában esett szó alkoholról és kábítószerekről - a legkevesebbszer a hip hop dalokban.

A legtöbbször ráadásul kimondottan pozitívan említették meg az énekesek az alkoholt és a kábítószert - elsősorban a marihuánát. "Azt találtuk, hogy az alkohol és a drogok szexuális, szociális és érzelmi hatásait pozitívnak, fizikai és jogi következményeit negatívnak írják le a dalszövegekben" - összegezte a kutatás eredményét Brian Primack.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×