A széles csípő nagyobb intelligenciával jár

Infostart
2007. november 11. 16:26
Azt már korábban is tudtuk, hogy a férfiak vonzóbbnak találják a teltebb nőket, akik ráadásul tovább is élnek. Egy kutatásból most az is kiderült, hogy a széles csípőjű és vékony derekú nők tehetségesebb és intelligensebb gyermekeket szülnek, mint az alma alakúak, vagy az egyenes derekúak.

A homokóra alakú nők maguk is intelligensebbek, mint a más formájúak, és gyermekeik is azok - valószínűleg az omega3-as zsírsavaknak köszönhetően, amelyek a csípőben halmozódnak fel.

Amerikai kutatók - a pittsburghi és a kaliforniai egyetemek munkatársai - az Evolution and Human Behaviour című szaklapban számoltak be ezzel kapcsolatos felfedezésükről.

A kutatók 16 ezer lány és asszony adatait vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akiknek a csípő- és derékmérete között nagy a különbség, jobban teljesítenek az intelligenciateszteken - és igaz ez a gyermekeikre is.

Az omega3-as zsírsavaknak fontos szerepe van abban, milyen mértékben fejlődik a magzatok agya. Ez a zsírsav elsősorban a csípő "hájában" található. A deréktájon felhalmozódott párnák viszont omega6-os zsírsavakban gazdagok, amely nem segíti annyira az agy fejlődését.

Bár az eredmény egyúttal magyarázattal szolgál arra is, miért teljesítenek rosszabbul a kognitív teszteken a tizenéves anyák gyermekei; az ő édesanyjuk még nem gyűjtött elegendő zsírpárnát a csípőjére.