eur:
394.36
usd:
371.61
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Sikeresen megműtötték a négykezű, négylábú kislányt - képek

Indiai orvosok sikeresnek minősítették a négy kézzel és négy lábbal született kétéves kislányon végrehajtott műtétet, amelynek köszönhetően Lakshmi Tatma remélhetőleg sokkal tovább maradhat életben.

A kislány azért született nyolc végtaggal, mert testéhez egy kifejletlen, "élősködő" ikerpár nőtt hozzá a medencecsontnál. Az orvosok korábban azt valószínűsítették, hogy beavatkozás nélkül Lakshmi Tatma legfeljebb kora serdülőkoráig maradhat életben. (A kislányt és a róla készített röngtenfelvételt megnézheti a Daily Telegraph oldalán.)

Az operáció Bangalore-ban helyi idő szerint kedd reggel hétkor kezdődött, és szerda reggel tízkor (közép-európai idő szerint fél hatkor) ért véget, azaz 27 óráig tartott - ez ugyanakkor még mindig jóval kevesebb, mint az előzetesen becsült 40 óra.

Az orvosok a kislány gerincoszlopát és veséit különítették el kialakulatlan ikertestvérétől, állapota stabil, ugyanakkor lélegeztetőgépen tartják.

Érdekesség, hogy az India Bihar szövetségi államának egyik távoli szegletében született kislányt sokan a gazdagság hindu istennője, Tatma - akinek a hagyomány szerint ugyancsak négy karja van - reinkarnációjának tartották, ezért kapta ezt a nevet.

A sziámi ikrek meglehetősen ritkák, csak minden kétszázezredik születésre jut egy ilyen eset, túlélési arányuk 5 és 25 százalék közötti. A hosszabb ideig életben maradt sziámi ikerpárok 70 százaléka lány.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×