Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglepő, de jó hír: az édességtől nem romlanak a fogak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem az édesség rontja legjobban a fogat, hanem a sült krumpli és a mazsola. A cukor ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem okoz fogszuvasodást.

A fogszuvasodást egy savtermelő baktérium okozza, amely valósággal dőzsöl a karbohidrátokban - legyen az cukor, vagy az egészséges ételekben, például kenyérben található keményítő.

A sült krumpli és a mazsola megtapad a fogakon, így menedéket nyújt a baktériumnak, a csokoládé maradékait viszont a nyál lemossa. Vagyis minél hamarabb letisztul egy étel a fogakról természetes módon, annál kevesebb ideje van a baktériumnak arra, hogy fogszuvasodást okozzon.

A fogszuvasodást egyébként már jóval az édességek elterjedése óta ismeri az emberiség. Régészek már i. e. 9000 éves, újkőkori emberi maradványokon megfigyelték a fogszuvasodást, sőt, fájdalmas fogászati beavatkozások nyomait is.

Eleink ebben az időszakban tértek át a vadászó-gyűjtögető életmódról a mezőgazdasági termelésre és a gabonafogyasztásra, a fogszuvasodást a gabonában és más növényekben található keményítő okozta. Korábban a betegség igen ritka volt.

A szájban élő baktériumok egyszerű erjesztéssel pusztítják a fogakat. A baktériumok a fogkövön telepszenek meg, és lassan átrágják magukat a fogzománcon.

A nyál segít az ételekben lévő savak közömbösítésében, a fogmosás pedig eltávolítja az ételmaradékot, így "éhezésre" kényszeríti a baktériumokat.

Kutatásokból az is kiderült, hogy a szuvasodást jobban befolyásolja az étkezések gyakorisága, mint az élelmiszerek cukor-, illetve keményítőtartalma. A legjobban azzal védhetjük meg a fogainkat, ha háromszor eszünk naponta - és természetesen minden alkalommal fogat mosunk utána.

Kutatások azt a közkeletű tévhitet sem erősítették meg, hogy a szénsavas üdítőitalok fogszuvasodást okoznak, hiszen bár valóban magas a cukortartalmuk és savasak is, de senki nem tart egy kortyot két napig a szájában.