Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két óra takarítás elég, hogy ne hízzunk el

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Utálja a mosogatást és a portörlést? Ha kedvet akar kapni a házimunkához, gondoljon egy számra: 50261 - ennyi kalóriát lehet vele évente elégetni.

Egy brit felmérésből kiderült, hogy takarítás közben évente átlagosan 35,4 kilométert sétálunk, és 50261 kalóriát égetünk el - ez 603 üveg bornak, 369 doboz szénsavas üdítőnek, 192 tábla csokoládénak, 146 sajtburgernek, vagy 394 zacskó chipsnek felel meg, és többet ér, mintha hetente egy órát töltenénk az edzőteremben.

A házimunka ugyanolyan testmozgást jelent, mint 57 óra futás, vagy 768 kilométer biciklizés - állapította meg a felmérés, amely 3000 ember bevonásával készült. A megkérdezettek 44 százaléka ráadásul még táncol is takarítás közben, így az átlagosnál is több kalóriát éget el.

"Ahhoz, hogy ne hízzon el, a legtöbb felnőtt embernek napi 400 kalóriát kell elégetni testmozgással. Ez elérhető kétórányi portörléssel, illetve takarítással, vagy 82 perces porszívózással, illetve mosogatással" - hangsúlyozta Gary O'Donovan, az Exeteri Egyetem munkatársa.

A porszívózás egyébként is a legnépszerűbb házimunka, a megkérdezettek 35 százaléka csinálja ezt a legszívesebben a házimunkák közül. A porszívózást a népszerűségi listán a mosás és a mosogatást követi.

Nem meglepő módon a megkérdezett nők rendszeresebben takarítnak, mint a férfiak. Az átlagos brit hetente hat órát tölt házimunkával - vagyis évente összesen két hetet. A legtöbb házimunkát az ország északkeleti részén élők végzik.

Egy brit televíziós fitness guru, Derrick Evans is egyetért azzal, hogy a házimunka "egészséges". "Mindenki végezzen minél több házimunkát, csak igyekezzen úgy csinálni, hogy az élvezetes is legyen - például hallgassa közben a kedvenc zenéjét" - tanácsolta Evans.