Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kábítószerrel kínálta a vendégeket a volt külügyminiszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Azzal vádolják a legnagyobb indiai ellenzéki párt vezetőjét, hogy egy vallási ünnepségen, amelyet az otthonában rendezett, ópiummal "megbolondított itallal kínálta a vendégeket.

A dzsodpúri különleges bíróság rendőrségi vizsgálatot rendelt el Dzsaszvant Szingh egykori indiai pénzügyi- és külügyminiszter, az ellenzéki hindu nacionalista BJP vezetője ellen, az ópium ugyanis illegális Indiában.

A bíróság a párt kilenc másik tagja - három-három parlamenti képviselő, államminiszter, illetve magas rangú politikus - ellen is vizsgálatot rendelt el, miután egy helyi lakos bejelentést tett a rendezvényről, amelyen szavai szerint Szingh "nyíltan megsértette a törvényt".

Az ünnepségről beszámoló televíziós felvételeken annyi látszik, hogy a 69 éves Szingh színes koktélokat kínál a vendégeknek a hagyományos riyan, más néven ópiumceremónián.

A politikus tagadja a törvénysértés vádját. "Nagyon régi hagyomány, hogy ópiumot szolgálunk fel a közeli és kedves vendégeknek a hálaadás ünnepén, a nálam rendezett ünnepségen azonban nem volt kábítószer. A koktél a Gangesz vizéből, melaszból és teából készült" - jelentette ki Szingh.

Kulturális szakértők viszont állítják: az ópium kihagyása "semmissé és érvénytelenné" tenné a ceremóniát, amelyet a márvárik hagyományosan megtartanak. A ceremónia előtt a kábítószert vízben feloldják, a folyadékot átszűrik, leülepítik, majd összekeverik cukorral, sáfránnyal és tejjel.

India a világ legnagyobb legális ópiumtermelője, az ország látja el a világ gyógyszeriparát a szükséges mennyiség felével. Az ópiumot hagyományosan hasmenés és szexuális zavarok kezelésére használják, és kis adagban gyerekeknek is adják, ha túl sokat sírnak.