Már nem a pisai az igazi ferde torony

Infostart
2007. november 5. 20:55
Letaszította képzeletbeli trónjáról Pisát egy német kisváros: Suurhusen templomának a tornya ugyanis ferdébb az olaszországi város tornyánál. Suurhusan júniusban jelentette be igényét a Guinness Rekordok Könyvénél, és immár hivatalosan is világcsúcstartó.

A Guinness megerősítette, hogy ezentúl Suurhusen temploma szerepel a rekordok könyvében, mint a világ legferdébb tornya. A hivatalos mérések ugyanis megállapították, hogy a kisváros templomának tornya 5,19 fokkal ferdül el, míg a pisai torony dőlésszöge mindössze 3,97 fok.

"Ez a világrekord" - erősítette meg a Guinness hamburgi irodáját vezető Olaf Küchenberg.

A suurhuseni templom a 13. században épült, a 27,37 méter magas tornyot azonban 1450-ben építették hozzá. A tornyot fa alapra építették, amelyhez tölgyfát használtak. Ahogy azonban az idők során a talaj kiszáradt, a torony lassan dőlni kezdett.

1982 óta többször megpróbálták megállítani a torony dőlését, és 1996-ban végre sikerült is stabilizálni az építményt. A pisai ferde tornyot viszont idén nyáron sikerült 45 centiméterrel "kiegyenesíteni", így a 30 millió eurós (7,5 milliárd forintos) mentőakció révén az építményt visszatérítették abba az állapotba, amelyben 1838-ban volt.

A suurhuseni templom egyébként még ma is működik, és turistákat is fogadnak. A templom papja szerint azonban sürgős anyagi segítségre van szükségük ahhoz, hogy fenn tudják tartani az épületet.